Produkty

Sięgnij po tradycyjne przepisy z książką Niebo na talerzu Beaty Opalanki

Coraz częściej korzystamy z przepisów swoich mam oraz babć i poszukujemy tradycyjnych, nieco zapomnianych smaków swojskiej kuchni domowej. Nic dziwnego, bo żyjemy w coraz bardziej zglobalizowanym świecie, w którym funkcjonują lokale gastronomiczne mające stałe menu. Zwykle są to dania bardzo dalekie od polskich tradycji kulinarnych, które przecież tak bardzo umiłowaliśmy. Od pewnego czasu jednak zauważamy lekkie znudzenie tego typu jedzeniem i tym samym amerykańskie fast foody czy potrawy kuchni świata z innych krajów nieco tracą na wartości. Wartość tę chcemy ponownie odnaleźć odkurzając przepisy z notatek mam i babć, które w książce Niebo na talerzu przedstawia czytelnikowi Beata Opolanka.

Powrót do kulinarnych tradycji

Książka nie nakłania do odrzucenia potraw kuchni świata i zaprzestania korzystania z ofert restauracji fast foodowych. Ma za zadanie jedynie przypomnieć o wartościach, które zostawiliśmy daleko za sobą uparcie biegnąc w kierunku nowości kulinarnych docierających do nas z różnych zakątków świata. Jedna z najbardziej znanych blogerek kulinarnych w polskiej sieci prezentuje w swojej książce „Niebo na talerzu” przepisy kulinarne jej mamy i babci na ulubione dania, które ze smakiem wspomina z lat młodości. Są to sprawdzone receptury na dania, którymi zachwycała się cała rodzina biesiadują wspólnie przy jednym stole przy okazji wszelkich rodzinnych uroczystości.

Smak tradycji w oryginalnym wydaniu

Wśród przepisów znajdziemy przepisy na obiady na co dzień i od święta, ale także dania idealne na uroczystości przy większym gronie. Dzięki nim łatwiej będzie skomponować menu na wszelkie uroczystości, które będą świetną odskocznią od nowoczesnych potraw, w których wiele składników zaczerpnięte jest z obcych kuchni. Jest to jedna z niewielu książek, która w pełni oddaje charakter rodzimej kuchni i pozwala skrupulatnie pielęgnować tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Złote zasady tradycji

Tradycja w polskiej kuchni wiąże się z wieloma zasadami, bez których dania nie będą już takie same jak przed laty. Książka ta pozwala na nowo przyjrzeć się zwyczajom w kuchni jakimi kierowały się nasze mamy, babcie czy ciotki, by dania były idealne w smaku. Dziś, kiedy często kierujemy się smakami kuchnia świata i mieszamy smaki, warto przyjrzeć się jaki charakter miała kuchnia sprzed lat, którą zachwycało się nie tylko polskiego społeczeństwo, ale także kucharze francuscy. Przepisy kulinarne to niezwykłe dziedzictwo kulturowe narodu, które powinno być kultywowane, by nie straciło na swojej wyjątkowości i jednym z takich kroków było powstanie owej książki.