Produkty

jogurt l+

Czym jest domowy jogurt (l+)?

     Jest to produkt zawierający niezwykle bogaty skład bakteryjny, który charakteryzuje się uniwersalnością i jest odpowiedni dla każdej grupy wiekowej. Różne typy bakterii pomagają sobie wzajemnie w pozytywnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Jogurt l+ jest polecany w pierwszym aspekcie do odbudowy flory bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego, a w dalszej kolejności powinnien  być stosowany z innym produktami w celu kontynuacji określonej terapii.

Jogurt domowy zawiera następujące rodzaje bakterii:

  • Lactococcus acidophilus,
  • Streptococcus thermophilus,
  • Lactobacillus delbrueckii subs. lactis,
  • Bifidobacterium lactis.

     Dodatkowo jogurt ten zapewnia pozytywne działanie na układ pokarmowy, zapewnia ulepszenie trawienia, a ponadto wchłaniania pokarmów. Oprócz tego przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit. Produkowane przez bakterie związki w formie kwasu mlekowego wpływają na zwiększenie skuteczności w zwalczaniu szkodliwych bakterii oraz grzybów. Żywe kultury bakterii, a ponadto kwas mlekowy wpływają na przewrócenie odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, a także kwasowości. Produkt ten zawiera bardzo duże ilości witamin takich jak: A, B2, B12 oraz K2. Witamina B2 określana jest mianem witaminy młodości, a także uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a także wzmocnieniu naszego układu nerwowego.

Jak przygotować domowy jogurt?

     Do przygotowania domowego jogurtu potrzebna jest 1 saszetka bakterii na 1 litr mleka. Po przygotowaniu jogurtu, należy odłożyć cztery łyżeczki produktu do osobnego naczynia. Będzie on stanowił zaczyn do kolejnego namnażania bakterii.

Jakie właściwości posiada domowy jogurt?

     Domowy jogurt charakteryzuje się bardzo dużą zawartością składników mineralnych, z których dominującą wartością wyróżnia się wapń organiczny. Podkreślić należy fakt, że wapń uczestniczy w ponad 300 reakcjach przebiegających w organizmie człowieka. Dodatkowo ważnym aspektem jest to, że niedobór tego pierwiastka jest bardzo często spotykanym problemem w naszym kraju. Ważną sprawą jest także to, że jogurt domowy może być spożywany przez osoby, które cierpią z powodu nietolerancji laktozy, gdyż bakterie te wpływają na rozkładanie tego związku. Jogurt domowy jest produktem, który nie zawiera glutenu. Ponadto przyczynia się do wzmocnienia włosów i paznokci. Może mieć także duże wykorzystanie w kosmetyce. Może być stosowany podczas aplikacji zewnętrznej, na skórę dotknięta rozstępami. Przynosi w tym aspekcie bardzo dobre rezultaty. Ponadto jogurt ten może być także używany dopochwowo, w celu odzyskania niezbędnej flory bakteryjnej.

Jogurt domowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, dla których bardzo istotną kwestią jest dbanie o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.